Onze FacebookpaginaQ-bus op LinkedIn

Passiefschool "DE VERDIEPING" | ZOLDER

De school voor volwassenenonderwijs (CVO) is een belangrijk onderdeel van het project "De Verdieping" op het voormalig mijnterrein van Zolder.
Het nieuwe gebouw van 5.000 m² is fysiek en qua functies verbonden met het ophaalmachinegebouw waarin de compressoren stonden voor de liften van de schachtbokken.
Q-BUS Architectenbureau is in de tijdelijke vereniging TV A.A.Q. de partner die het hele project coördineert en ook de ontwerper is van deze nieuwbouw. Het gebouw is passief en behoort met een oppervlakte van 5.000 m² tot de grootste passieve gebouwen in Vlaanderen.

Het oude ophaalmachinegebouw werd in dit project volledig gerestaureerd met nieuwe toevoegingen.

In deze ruwe omgeving van industriëel erfgoed, kozen we voor een gevelbekleding in Cortenstaal. Deze staalsoort corrodeert dermate dat het roest de staalplaat afsluit van zuurstof, waardoor de levensduur tot 100 jaar kan oplopen.
Bij het passief-concept heeft deze gevelbekleding het voordeel dat het zowat de grootste afmetingen kan hebben van alle gevelcassette-systemen, waardoor het aantal bevestigingspunten op de achterliggende wand relatief beperkt is. Hierdoor scoort het systeem energetisch erg goed.