Onze FacebookpaginaQ-bus op LinkedIn

Verbouwing inkomhal | Lummen

Met dit project wil Sint-Ferdinand een nieuwe representatieve hoofdingang creëren, een warm en open onthaal, en tegelijk het gebouw beter toegankelijk te maken. Daarom is er voor gekozen om het bestaande inkomgebouwtje af te breken en te vervangen door een langgerekt volume dat in 1 beweging diverse problemen oplost. De nieuwe trappenpartij in combinatie met het brede loopvlak zorgen ervoor dat het gebouw voor iedereen vlot toegankelijk is. Door hetzelfde materiaal te gebruiken in de aanleg van het voorgebied, gecombineerd met veel groen, vloeien gebouw en omgeving mooi in elkaar over. Het eenvoudige strakke volume dat op deze sokkel staat herbergt een nieuw inkomsas en 2 bureaus. De langgerekte luifel boven het loopvlak begeleidt de bezoeker naar de ingang en zorgt ervoor dat de nieuwe inkomhal in verhouding komt te staan tot het grote robuuste bestaande hoofdgebouw.

De bestaande voorgevel wordt plaatselijk opengewerkt, in het dak van het nieuwe inkomgebouw komt een lichtstraat, met als doelstelling veel licht en lucht in het interieur te krijgen, zowel in het bestaande als het nieuwe gebouw. Het bestaande glasraam in de inkomhal wordt opgefrist en wordt door de herindeling van de ruimtes de blikvanger van de inkomfoyer. In de nieuwe voorgevel wordt verwezen naar dit glasraam in de vorm van kleurvlakken op het glas. Deze beperken tegelijk de inkijk daar waar nodig.

Groenelementen voor de voorgevel verzachten het karakter van het bestaande hoofdgebouw. De buitenruimte ter hoogte van de nieuwe inkom wordt autovrij ingericht zodat deze in samenhang met de trappenpartij ook een ontmoetingsruimte kan zijn.